Bouwgrond wordt duur en schaars en de schaarse open ruimte gaan we bij voorkeur niet verder onder druk zetten. Oplossing: Het bestaande patrimonium van gebouwen grondig transformeren of vervangen. 95% van het gebouwde patrimonium voldoet niet meer aan de gewenste hedendaagse energienormen. Vlaanderen staat vol met verouderde constructies, gebouwen en verlaten industrieterreinen,….Laat ons daarom niet te veel nieuwe verkavelingen meer creëren in de natuurlijke open ruimte maar het verouderde patrimonium herwaarderen of afbreken en vervangen door nieuwbouw, bij voorkeur met een grotere woningdichtheid. In dit artikel zullen we tonen wat allemaal mogelijk is a.h.v. gerealiseerde en nog te realiseren projecten van MAX8 architecten door de toestand “BEFORE” te vergelijken met de verwezenlijking “AFTER”  We starten uiteraard met onze eigen kantoorwoning. Van sixties bungalow naar high-tech energiezuinige staalbouwwoning in 9 maanden tijd, met dank aan een uitgekiend ontwerp en het gebruik van staalbouw als constructietechniek.

BEFORE-AFTER  DEMOCASE #2 in onze reeks “BEFORE-AFTER” voorbeeldprojecten, is de verbouwing van een verouderde doktersvilla tot een moderne en ruimtelijke directiewoning. Het project laat zien dat architecten over de ervaring en de fantasie beschikken om in oude muren het potentieel te zien van een hedendaagse droomwoning . Deze moderne villa is nu volledig up-to-standard qua technische uitrusting, energiezuinigheid en wooncomfort. Het oude huis vind je enkel nog terug in de kelder.

BEFORE-AFTER  DEMOCASE #3 is de verbouwing van een 100 jaar oude ingenieurswoning nabij de voormalige mijnsite van Beringen. Hier heeft ons architectenteam een kapotgerenoveerde oude halfopen woning compleet geherorganiseerd en de vreselijke bijgebouwde achterbouwen vervangen door een nieuw sober glazen volume dat de originele architectuur terug laat stralen in zijn oude glorie. Langs buiten heeft het gebouw zijn rustiek karakter behouden, maar van binnen heeft het de allures bekomen van een moderne villa met een prachtige tuin met een zwembad en een state-of-the-art poolhouse. Dit soort verbouwingen is de toekomst van architectuur: vakantiegevoel creëren in een stedelijke context: geen nieuwe open ruimte aansnijden, maar oude muren een tweede leven geven in de stad.

BEFORE-AFTER DEMOCASE #3 De werken zijn zopas gestart ! Deze gedateerde bungalow- woning gaat een grondige make-over krijgen en mag na de verbouwing aan een tweede leven beginnen als een moderne villa die helemaal is afgestemd op genieten van het groene landschap en een erg zuinig energieverbruik. Kortom, dit oude huis gaan we opnieuw gezellig en future-proof maken.

BEFORE-AFTER DEMOCASE #5: Moderne woningen uit de jaren ’70 zijn net als oldtimer-cars unieke designobjecten uit een ander tijdperk met een vintage charme die je moeilijk vindt in nieuwbouw projecten. Maar om van deze oldtimers te blijven genieten hebben ze na bijna 50 jaar bewoning een grondige make-over nodig, zoals in deze stadsvilla in het centrum van Lummen. De ontwerpers van MAX8 architecten hebben deze woning een grondige facelift gegeven en ze op het gebied van isolatie, waterdichtheid, technische installaties volledig up-to-date gebracht, met respect voor het originele karakter. Deze oude parel is weer mooi opgeblonken en kan opnieuw voor vele jaren schitteren.